torsdag 18 december 2008

Världsrekord i infångning av koldioxid?

På den amerikanska pumpasajten http://www.bigpumpkins.com/Diary/DiaryView.asp?season=2008&grower=23692&action=L kan ni se när jag i år rekordodlade en Gianth Amaranth. Det lilla fröet (1,5 mm långt) planterades den 1 april och slutade att växa den 23 oktober, då var stammens omkrets otroliga 119 cm. Jag vet bara några enstaka i Amerika som haft större omkrets. Nästa år skall jag starta tidigare och se om det går att nå en omkrets på 150 cm. Hela plantan jordiseras och blir näring till nästa års rekordodling.
Rekordodlingen är kanske världsrekord i infångning av koldioxid på en så liten yta (ca. en kvadratmeter) och på bara en odlingssäsong. Tyvärr vägde jag den inte, men den var så tung att jag måste använda en vinsch när jag skulla få upp den ur planteringsgropen.
Den enorma växtkraften beror till största delen på att jag på förra hösten (2007) jordiserade färskt köks- och trädgårdsavfall, kogödsel, urin (min egen) m.m.
Ni som undar vad Amaranth är för växt: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/2056
År 2001 odlade jag fram 1600-kilo pumpor på en enda planta den största vägde 343 kg. Vikten på blad- och stjälkmassan och rötter ca. 100 kg. Plantans yta var ca. 120 kvadratmeter. Detta ger en biomassa av endast 14 kg per kvadratmeter. Amaranthens uppskattade vikt på en kvadratmeter 50-60 kg.
Sluta kompostera börja jordisera så får du också rekordväxtlighet!!!
Dessutom inga näringsförluster eller för människor och miljö skadliga gaser,
mögel m.m. som vid kompostering och ytgödsling.

2 kommentarer:

Knutars sa...

Hej Börje

Jag undrar om du skulle ha glädje av att samarbeta med KickStart?

Det är ett företag som specialiserat sig på lösningar för tredje världen. Bland annat har dom tagit fram en kroppsdriven vattenpump som ser intressant ut (den skulle säkert kunna vara bra även i Sverige, men dom säljer endast till 3:e världen). Deras pump i kombination med din borr skulle verkligen sätta fart på deras produktion.

Gott Nytt År

Miljöinnovatörens funderingar sa...

Hej Knutars och god fortsättning på det nya året!
Tack för ditt tips, jag skall kolla på deras hemsida. Jag har sedan länge haft tankar på att utveckla en enkel vattenpump för u-länder, tyvärr har jag inte haft någon tid över för detta.